Wij zijn dag en nacht bereikbaar(0495) 54 38 15

Begrafenis

Na een overlijden heb je een heel aantal keuzes te maken. Één van deze keuzes is de wens begraven, cremeren of misschien wel ter beschikking stellen aan de wetenschap. Dit laatste dient men voor overlijden al geregeld te hebben, neem hierover contact op met uw huisarts.

Wanneer men kiest voor een begrafenis gaat er vaak (vooral in Weert e.o.) een dienst / uitvaartmis aan vooraf. In Weert zijn er een aantal Rooms-Katholieke begraafplaatsen, en één Algemene begraafplaats (gemeentelijk) aan de Molenpoort. Iedere begraafplaats heeft zijn eigen regels. De kosten zijn ook zeer divers per begraafplaats, voor vragen omtrent de exacte kosten of regels kunt u contact met ons opnemen. 

De dienst of uitvaartmis wordt meestal voorgegaan (geleidt) door een pastoor of Deken. De invulling van de dienst / uitvaartmis wordt altijd in overleg met hen besproken. Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden om ook dit afscheid te personaliseren. U kunt hier denken aan, muziek, sprekers uit de familie, aankleding met bloemen etc.

Wanneer we kijken naar bijvoorbeeld muziek zijn er tal van mogelijkheden. In Weert e.o. zijn er diverse zangeressen die een mooie muzikale bijdrage kunnen leveren. Wij hebben ervaring met verschillende zangeressen, onder andere Mieke en haar dochters. Mieke komt uit Weert en kan dus ook in het dialect zingen, voor meer informatie omtrent Mieke en haar dochters kunt u naar haar website gaan www.miekecrins.nl.  Wanneer u ook graag "moderne" Engelstalige en / of Nederlandstalige nummers ten gehore zou willen brengen, kunnen wij u Hannelore, Wendy van Dooren en Kitty Becker adviseren. Hannelore komt uit Someren, Wendy en Kitty uit Weert, zij hebben allen een zeer uitgebreid repertoire Voor het totaalrepertoire verzoeken wij u naar de websites van de dames te gaan. Voor Hannelore is dit www.uitvaartzangeres.nl Voor Wendy is dit, www.wendyvandooren.nl en voor Kitty mag je gaan naar www.kittyzingt.nl. Voordat u kiest voor één van deze dames is het verstandig dit aan te geven bij de voorganger van de dienst. 

Rituelen op de begraafplaats

Nadat de dienst / mis in de kerk ten einde is gekomen. Gaan we (meestal) samen naar de begraafplaats waar voor gekozen is. Wij zien dat ook het persoonlijk afscheid nemen op de begraafplaats steeds meer wordt omringd door rituelen.

Je kan hierbij denken aan bijvoorbeeld kinderen ballonnen te geven en deze op te laten op een gekozen moment. Er kan gedacht worden aan het zelf laten dalen van de kist in het gedolven graf, aansluitend kan je bijvoorbeeld kiezen voor nog wat zand in het graf te gooien met een schepje, of dit zelfde te doen maar dan met bloemblaadjes. Samen nog een lied zingen en ga zo maar door. 

Belangrijk is om te weten dat er veel mogelijk is en dat wanneer er een idee is dit ook naar ons uit te spreken. Zo kun je er dan samen over praten en zorgen dat deze wensen ingewilligd worden. 

Om verwarring te voorkomen willen wij u er op wijzen dat de begraafplaatsen in Weert géén grafliften beschikbaar hebben. U moet er dus rekening mee houden dat de ter aarde bestelling altijd met touwen wordt gedaan.